Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Τένις να επιστρέψουν στην ΕΦΟΑ

Σε συνέχεια του διαγωνισμού εκμίσθωσης για 35 χρόνια των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων του τένις, που ανακοίνωσε το Δ.Σ. του ΟΑΚΑ την 28η.12.2021, η Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης αποσαφηνίζει τα γεγονότα, αποκαθιστά την αλήθεια κι ενημερώνει θεσμικά με την παρούσα ανακοίνωση την οικογένεια του ελληνικού τένις αλλά και την φίλαθλη κοινή γνώμη.

  1. Η ΕΦΟΑ είναι ο μοναδικός φορέας που νόμιμα καλλιεργεί το τένις στην Πατρίδα μας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τους κανόνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας.
  2. Από τον Απρίλιο του 1999 έως το μέσο του 2003 η ΕΦΟΑ είχε μισθώσει από το ΟΑΚΑ το σύνολο των εγκαταστάσεων του τένις με μηνιαίο μίσθωμα 3.000.000 δραχμές ή 8.804 ευρώ. Το τίμημα αφορούσε μόνο στα 16 γήπεδα γιατί οι σταθερές κτιριακές υποδομές έγιναν για το «ΑΘΗΝΑ 2004». Στις εγκαταστάσεις λειτούργησαν προγράμματα για όλες τις ηλικίες και υλοποιήθηκαν όλες οι μεγάλες διοργανώσεις της Ομοσπονδίας.
  3. Στις υποχρεώσεις της Ομοσπονδίας, επιπλέον του ανωτέρω ενοικίου, ήταν η συντήρηση των εγκαταστάσεων και η απόδοση στο ΟΑΚΑ των ποσοστών από εισιτήρια και διαφημίσεις.
  4. Στην αρχή του 2003 ζητήθηκε από το αρμόδιο για τα ολυμπιακά έργα Υφυπουργείο Πολιτισμού η λύση της σύμβασης.
  5. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στις αρχές του 2005 η ΕΦΟΑ ζήτησε την επανεγκατάστασή της στο ΟΑΚΑ, λαμβάνοντας αρνητική απάντηση.
  6. Σε κάθε αλλαγή της Διοίκησης του ΟΑΚΑ, η ΕΦΟΑ ζητούσε την επαναφορά των εγκαταστάσεων σε καθεστώς μερικής ή ολικής μίσθωσης στην ίδια.
  7. Έκτοτε και μέχρι το 2012 πραγματοποιήθηκαν πανελλήνιοι, διεθνείς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα (Davis Cup) στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης, με μεγάλο κόστος για την ΕΦΟΑ, όπως 25.000€ για 10 ημέρες ή 35.000€ για 15 ημέρες. Για χρήση δε από τα Εθνικά κλιμάκια υπήρξε καταβολή ωριαίου αντιτίμου.
  8. Από το 2012 και μέχρι το 2019 η ΕΦΟΑ συνέχισε να επιμένει για την επαναφορά των εγκαταστάσεων σε καθεστώς μερικής ή ολικής μίσθωσης από την ίδια.
  9. Το 2020 και βλέποντας πως οι εγκαταστάσεις παραχωρούνται για 2 χρόνια στην εταιρία «Στάδιο 2020» κι εν συνεχεία με τη συμμετοχή επί της εταιρίας των Ιωάννη Ιπποκράτη Στασινόπουλου, ΤΕΜΕΣ ΑΕ σε ποσοστό 90%, η ΕΦΟΑ έκανε διαπραγματεύσεις με την ανωτέρω εταιρία και μετά από συνεννοήσεις με τους νομικούς συμβούλους των δύο πλευρών κατέληξαν στη σύνταξη ιδιωτικού συμφωνητικού. Το συμφωνητικό αυτό δεν υπογράφηκε αφού υπαναχώρησε η «Στάδιο 2020». Επισημαίνουμε πως για την διεξαγωγή του πανελληνίου πρωταθλήματος και αφού τελούσε σε αναμονή η υπογραφή συμφωνητικού, έξω από τα όσα είχαν συμφωνηθεί, η «Στάδιο 2020» απαίτησε 7.000€, ποσό που δεν καταβλήθηκε από την ΕΦΟΑ με παρέμβαση του Υφυπουργείου Αθλητισμού. Το 2021 η ΕΦΟΑ διοργάνωσε το πανελλήνιο πρωτάθλημα κάτω των 16 ετών.
  10. Η παραχώρηση εκ νέου των εγκαταστάσεων στην ΕΦΟΑ δεν πραγματοποιήθηκε γιατί η εκμετάλλευσή τους από το ΟΑΚΑ απέδιδε σημαντικά έσοδα και δημιουργούσε ρευστότητα.

Τα ανωτέρω προς αποκατάσταση των όσων ακούγονται ότι η ΕΦΟΑ είχε εγκαταλείψει τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του τένις στο ΟΑΚΑ.

Αναφερόμενοι στον διαγωνισμό εκμίσθωσης για 35 χρόνια των ολυμπιακών εγκαταστάσεων τένις, η ΕΦΟΑ δηλώνει απογοητευμένη για τον σκόπιμο και πλήρη αποκλεισμό της.

  • Η ΕΦΟΑ δεν ρωτήθηκε ποτέ από την Διοίκηση του ΟΑΚΑ εάν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην διαδικασία, παρόλο που το ΟΑΚΑ γνώριζε τα όσα συνέβησαν το 2020.
  • Η διακήρυξη του ΟΑΚΑ επιβάλλει σε κάθε ενδιαφερόμενο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, επί ποινή αποκλεισμού του, τη συμμετοχή εταίρου σε ποσοστό 30%, που να έχει διαχειριστεί παρόμοια εγκατάσταση και να διαθέτει εμπειρία σε διοργανώσεις, ακαδημίες κ.λ.π.
  • Ο ανωτέρω όρος απέκλεισε παντελώς την ΕΦΟΑ από τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό, καθώς είναι Νομικό Πρόσωπο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.
  • Προς επιβεβαίωση η ΕΦΟΑ ζήτησε νομική γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία δεν είχε καμιά δυνατότητα συμμετοχής.
  • Η διακήρυξη δεν προέβλεπε ως συνηθίζεται, το «δανεισμό» εμπειρίας ούτε σε επίπεδο μελέτης, ούτε σε επίπεδο τελικής προσφοράς.
  • Η οικογένεια του ελληνικού τένις αναρωτιέται, εάν η ΕΦΟΑ αποκλείεται από τη συμμετοχή της στο φυσικό της χώρο, ποιος άλλος έχει την εμπειρία της στο άθλημα αλλά και στις εκατοντάδες εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, εκπαιδεύσεις παιδιών, σχολές προπονητών κ.λ.π. για να είναι παρών στην ολυμπιακή εγκατάσταση;
  • Η ΕΦΟΑ θα συμμετείχε δίδοντας την εμπειρία της σε όλα τα πιθανά σχήματα, διευκολύνοντας τον ανταγωνισμό και τη συμμετοχή περισσότερων ενδιαφερόμενων. Οι όροι του διαγωνισμού είχαν σαν αποτέλεσμα τη συμμετοχή μιας μόνο εταιρίας, της εταιρίας «Στάδιο 2020».
  • Η ΕΦΟΑ με την εμπειρία της, συλλέγοντας πληροφορίες και παρακολουθώντας τις δραστηριότητες που ήδη έχει αναπτύξει η «Στάδιο 2020» τα έτη 2020 & 2021 και όσες άλλες επιτρέπει η διακήρυξη να υλοποιηθούν, εκτιμά τα ετήσια έσοδα στο ύψος των 3.000.000€. Τα έξοδα εκτιμώνται στο ύψος του 1.400.000€ και το κέρδος προ φόρων 1.600.000€.
  • Συμπερασματικά, είναι προφανές ότι η ΕΦΟΑ θα μπορούσε να καλύψει το ζητούμενο ενοίκιο των 15.000€, να επενδύσει το ποσό των 5.000.000€ που απαιτεί η διακήρυξη, επιστρέφοντας τα κέρδη στους Έλληνες πολίτες και στη δημόσια εγκατάσταση, χωρίς αυτή να υπόκειται σε δέσμευση 35 χρόνων. Άλλωστε το έπραξε στο παρελθόν με απόλυτη συνέπεια, γεγονός που το ΟΑΚΑ γνώριζε.

Η ΕΦΟΑ, από καθήκον και σεβόμενη το θεσμικό της ρόλο, είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την προάσπιση των συμφερόντων του αθλήματος.

Το Γραφείο Τύπου της ΕΦΟΑ

Διαβάστε Επίσης

Πανελλήνιοι Σχολικοί Αγώνες Αντισφαίρισης σχολικού έτους 2023-2024: Κληρώσεις & Πρόγραμμα Αγώνων

Ανακοινώθηκαν από την Ε.Φ.Ο.Α οι κληρώσεις του Πανελληνίου σχολικού πρωταθλήματος 2024 Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε …