Δευτέρα , 24 Ιούνιος 2024
FED CUP 2018 TATOI CLUB

Μαρίλια Γιακουμή: Σε ποιον εν τέλει έκανε attack η Σάκκαρη

Πριν λίγες μέρες διεξήχθη στην Ελλάδα το FedCup, το παγκόσμιο πρωτάθλημα τένις γυναικών και με αφορμή αυτό είχα την ευκαιρία να δω τη Μαρία Σάκκαρη να αγωνίζεται. Η επαφή μου με το τένις ήταν και παραμένει σε καθαρά ερασιτεχνικό επίπεδο, παίζω όποτε έχω χρόνο επειδή μου αρέσει. Συνεπώς, το παρόν κείμενο, δεν έχει στόχο να σχολιάσει τις αθλητικές της επιδόσεις, οι οποίες ωστόσο  είναι αδιαμφισβήτητα καταπληκτικές, αυτά θα τα αφήσω σε προπονητές και στατιστικολόγους. Το κείμενο έχει ως στόχο να μεταφέρει αυτά που είδε και βίωσε ένας απλός θεατής, όπως εγώ.

Πριν τη δω από κοντά, ήξερα τα βασικά γι’ αυτή. Είναι έφηβη, δυνατή και ταλαντούχα και ήδη γνωστή στον κόσμο του τένις. Η πρώτη, δια ζώσης, επαφή μου μαζί της ήταν την Τετάρτη, την πρώτη ημέρα του τουρνουά. Πέρναγε ανάμεσά μας εμφανώς αμήχανη, όπως ο καθένας από μας, που τυχαίνει να περνάει από ένα πλήθος ανθρώπων που τον κοιτούν επίμονα, με θαυμασμό. Χαμογελαστή, ψιθύρισε καλημέρα και όταν κάποιος από την παρέα μας της ευχήθηκε καλή επιτυχία,εκείνη, με την ίδια αμηχανία, ευχαρίστησε με το ίδιο χαμογελαστό της ύφος. Την ίδια ημέρα, την είδαμε σ’ έναν προπονητικό αγώνα, με την εξίσου ταλαντούχα συναθλήτριά της, Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου. Σε κάποιο σημείο του αγώνα, η μπαλιά της ήρθε με ταχύτητα προς το μέρος μας και εκείνη αμέσως μας ζήτησε συγνώμη, εις διπλούν, για το δικό μας λάθος να καθόμαστε πολύ κοντά στα σύρματα.

Η τρίτη και τελευταία φορά που την είδα, ήταν στον τελικό της. Ένα θεριό, δυνατό και αποφασισμένο, κάλυπτε κάθε τετραγωνικό του γηπέδου. Τα προαναφερθέντα μέχρι τώρα μπορεί να φαντάζουν ήσσονος σημασίας, όμως, αντίθετα,η αξία τους είναι τεράστια. Και αυτό, γιατί τους ανθρώπους είναι ωραίο να τους κρίνεις όχι από μεγάλες, βαρύγδουπες και προμελετημένες κινήσεις και συμπεριφορές, αλλά από μικρές, αντανακλαστικές και φυσικές. Όπως το αμήχανο καλημέρα της και το ευγενικό της συγνώμη. Όπως την ειλικρινή της συγκίνηση και ευτυχία στην απονομή.

Στο σημείο αυτό λοιπόν, αναρωτήθηκα κατά πόσον το ψευδώνυμό της «Σακattack» (δηλαδή επίθεση), ανταποκρίνεται σ’ ένα επίπεδο πέρα από την αθλητική πραγματικότητα. Σ’ έναν κόσμο που τα πρότυπα αρκεί να είναι λεπτά, βαμμένα, ημίγυμνα και φτιαχτά και όπου η ευγένεια θεωρείται αδυναμία και ευκαιρία για τους άλλους να σε πατήσουν, σ’ έναν κόσμο που, χωρίς να έχεις προσφέρει τίποτα στο σύνολο και με την προϋπόθεση να έχεις φωτογένεια και τις σωστές διασυνδέσεις, μπορείς να επηρεάσεις χιλιάδες ανθρώπων, η Σάκκαρη δίδαξε πολλά παραπάνω από τεχνικές και στρατηγικές παιχνιδιού.

Η Σάκκαρη επιτέθηκε στις συνειδήσεις όλων όσων είχαμε τις αντένες μας τεντωμένες αυτές τις μέρες. Δίδαξε επιμονή και πάθος, ταπεινοφροσύνη,ευγένεια, ήθος και αυτοπεποίθηση. Την σωστή αυτοπεποίθηση, εκείνη που πηγάζει από αιματηρές θυσίες και κόπους, σκληρή δουλειά και στόχους. Μέσα στο γήπεδο, ένας εικοσιδιάχρονος γίγαντας, μας έπιασε από το γιακά και βροντοφώναξε στα πιο σκοτεινά μέρη του μυαλού μας «Σήκω και κυνήγα το όνειρο, όποιο και αν είναι, όσο δύσκολο και αν είναι»!  Η παρουσία της έσκιαξε γονείς που γαλουχούν τα παιδιά τους στα δικά τους όνειρα, δασκάλους και προπονητές που δεν αγαπούν τη δουλειά τους και δεν εμπνέουν τα παιδιά αλλά κάνουν τη δουλίτσα τους και μαζεύουν τα λεφτάκια τους και μια κοινωνία που, αν δεν είσαι η Barbieκαι ο Ken, μ’ ένα παχυλό πορτοφόλι, σε σκεπάζει και σε κρύβει.

Και για να προλάβω όλους όσους θα αναρωτηθούν αν και η ίδια έχει ή δεν έχει χρήματα, να πω ότι μου είναι εντελώς αδιάφορο. Γιατί, ενώ έχει αναγνωρισιμότητα, είναι επιτυχημένη και οτιδήποτε άλλο που εγώ δεν γνωρίζω και ενώ θα μπορούσε να έχει έπαρση και αλαζονεία και να είναι σχεδόν δικαιολογημένη λόγω των, μόλις,είκοσι δύο χρόνων της, εκείνη έδειξε απλότητα και ευγένεια και μια εικόνα που σου έλεγε ότι, απλώς κάνω αυτό που ξέρω, που μου αρέσει και το κάνω καλά. Και ήταν όμορφη μ’ ένα δωρικό τρόπο,ιδρωμένη, κουρασμένη και γεμάτη χώμα, ικανοποιημένη και ευτυχισμένη. Μ’ έναν τρόπο που κανένα φίλτρο και καμία τεχνολογία δεν θα αντικαταστήσει ποτέ. Μ’ έναν τρόπο που εκπορεύεται μόνο από τον σκληρό αγώνα εντός και εκτός γηπέδων.

Εν τέλει, λοιπόν, το μήνυμα που πέρασε η Μαρία Σάκκαρη ήταν ένα και δεν ήταν αθλητικού περιεχομένου. Καβάλα το όνειρο και κάλπασε όσο πιο άγρια, ελεύθερα και δυνατά μπορείς!!!

 Μαρίλια Γιακουμή

Διαβάστε Επίσης

Προκήρυξη Τριεθνούς Πρωταθλήματος ΣΑ Σερρών 2024

Ανακοινώθηκε από την Ε.Φ.Ο.Α. η προκήρυξη του open τριεθνούς πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στον ΣΑ …