Σάββατο , 7 Σεπτέμβριος 2024

Beach Racket – Ιστορικό – Περιγραφή

Παρουσίαση Αθλήματος Ξυλορακέτας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Α΄ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΞΥΛΟΡΑΚΕΤΑΣ – BEACHRACKET

(Α΄ Ε.Σ.Α.Ξ.)

Εισαγωγή:

Ο πολύς κόσμος έχει ταυτίσει το παιχνίδι της ξυλορακέτας, με κάποιους ανθρώπους που το μόνο τους μέλημα είναι, πώς θα ευχαριστηθούν και το πώς θα προκαλέσουν τα βλέμματα των άλλων επάνω τους, αδιαφορώντας αν με το μπαλάκι χτυπήσουν κάποιον ή αν με οποιονδήποτε τρόπο ενοχλούν τους άλλους χρήστες της παραλίας.

Πέρα όμως από αυτό που ο πολύς κόσμος γνωρίζει, υπάρχει και η αθλητική διάσταση του «παιχνιδιού της ξυλορακέτας» για αυτό το τόσο δημοφιλές άθλημα της παραλίας.

Ιστορικά στοιχεία:

Την δεκαετία του 70,  άργησαν να δημιουργούνται και οι πρώτοι οργανωμένοι σύλλογοι, με κύριες δραστηριότητες, την χειμερινή κολύμβηση και την ξυλορακέτα. Με την πάροδο των ετών και την ανάγκη των ανθρώπων για άθληση μέσα στην πόλη, οι σύλλογοι πληθαίνουν και αρκετοί στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους καλλιεργούν και το άθλημα της ξυλορακέτας.

Τα παραπάνω δημιούργησαν σε μια ομάδα ανθρώπων παλαιότερων – αθλητών,  την ηθική υποχρέωση αλλά και ανάγκη, απέναντι στην ιστορία που είχε μέχρι τώρα καταγραφεί, να συνεχίσουν την ανάπτυξη του αθλήματος, με νομιμότητα, οργάνωση με συγκεκριμένους κανόνες και διαφάνεια, εθελοντική προσφορά και όραμα.

Οι πρώτοι υπάρχοντες σύλλογοι, – τον Ιούλιο του 2006 – δέχονται με ικανοποίηση την εισήγηση μιας άτυπης επταμελούς επιτροπής, που συγκροτήθηκε  για την αναβάθμιση της ξυλορακέτας σε επίσημο άθλημα, η οποία εργάστηκε για δύο χρόνια περίπου από τον Σεπτέμβριο του 2004, και η οποία πρότεινε την σύσταση ενός ακόμα φορέα – Συλλόγου (σε δευτεροβάθμιο επίπεδο) ο οποίος θα είχε αρμοδιότητες πέραν αυτών των όσων υπάρχουν στους πρωτοβάθμιους Συλλόγους και που θα είχε ως μέλη του, εκπρόσωπους των άλλων συλλόγων , δηλαδή μια άτυπη μικρή ένωση, που θα είχε ένα και μοναδικό σκοπό και ρόλο. Την ανάδειξη και καθιέρωση του παιχνιδιού  της ξυλορακέτας, σε επίσημο άθλημα.

Έτσι δημιουργήθηκε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αντισφαίρισης Ξυλορακέτας, ο οποίος και συνέχισε το έργο που ξεκίνησε η επταμελής επιτροπή  τον Σεπτέμβριο του 2004 και μέχρι το 2010 ύστερα από επίπονη και επίμονη προσπάθεια κατάφερε να παρουσιάσει  έπειτα από πολλές δοκιμές και δοκιμαστικά τουρνουά, να μετρήσει επιστημονικά με την βοήθεια της τεχνολογίας και αξιόπιστα, με ακρίβεια την ταχύτητα της μπάλας, επιλύοντας έτσι το πρόβλημα της μέτρησης του αθλήματος.

Με την συνεργασία μια εταιρείας που είχε ως βασικά χαρακτηριστικά την καινοτομία στην επιστήμη της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, κατασκευάσθηκε ένα σύστημα διαχείρισης και υποστήριξης αγώνων ξυλορακέτας. Μέσα σε δύο χρόνια η εταιρεία αυτή, με την τεχνογνωσία που διέθετε, κατάφερε και δημιούργησε το απόλυτο εργαλείο για το άθλημά της ξυλορακέτας, προκειμένου να μπορεί πλέον να ανεδείχθη το νέο άθλημα που με τόση αγάπη, υπομονή και μεράκι κάποιοι ανώνυμοι εθελοντές προσπαθούν όλα αυτά τα χρόνια.

Δύο κάμερες υψηλής ταχύτητας λήψης, δύο υπολογιστές (λάπτοπ), ένα λογισμικό, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του αθλήματος και η  εταιρεία έκανε το καλύτερο και το μοναδικό, έναν καινοτόμο τρόπο μέτρησης πόντων για το άθλημα.

Το όραμα για τους ανθρώπους του BeachRacket, ή της ξυλορακέτας αν θέλετε, είναι, αυτό το οποίο όλοι μαζί έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα, να καταξιωθεί όχι μόνο στην συνείδηση αυτών που το δημιούργησαν και αυτών που συμμετέχουν σήμερα, αλλά να καταξιωθεί και στην συνείδηση των αυριανών αθλητών και του φίλαθλου κόσμου. Ενός κόσμου που αγαπάει τον αθλητισμό και παρακολουθεί όλα τα σπορ με πραγματικό ενδιαφέρον.

Χαρακτηριστικά παιχνιδιού.

Όπως όλα τα αθλήματα, έτσι και το BeachRacket έχει κάποια  βασικά  χαρακτηριστικά:

Οι διαστάσεις του γηπέδου (αγωνιστικός χώρος) είναι 11 μέτρα μήκος, με 6 μέτρα πλάτος.

Το BeachRacket είναι ένα κατεξοχήν αερόβιο άθλημα, γιατί το χαρακτηριστικό του, είναι η παρατεταμένη χρονική διάρκεια με παρά πολύ μικρά διαλλείματα τα οποία υπάρχουν, όταν το μπαλάκι πέφτει στο έδαφος, αλλά ακόμα και εκεί, όταν το κυνηγάς για να μην χάσεις χρόνο, εξακολουθεί να είναι αερόβιο. Επίσης διαθέτει και κάποια χαρακτηριστικά άσκησης με αντιστάσεις, γιατί ο αθλούμενος κρατά εξοπλισμό που είναι η ξυλορακέτα του. Η ξυλορακέτα παλιότερα ζύγιζε κοντά στο ένα κιλό. Τώρα βέβαια τα βάρη των αγωνιστικών ρακετών έχουν μειωθεί σημαντικά, στα 320 – 340 gr. Τα μπαλάκια που χρησιμοποιούνται είναι περίπου τα ίδια με εκείνα του τένις, της κατηγορίας pressure less ( η πίεση στον πυρήνα της μπάλας είναι ίση με την εξωτερική πίεση του περιβάλλοντος ).

Πρόκειται για ένα άθλημα ομαδικό και συναγωνιστικό, όχι ανταγωνιστικό, με άθροισμα θετικών πόντων και με αποφυγή των αρνητικών.

Το παιχνίδι παίζεται με δύο παίκτες (δυάδα, ο ένας απέναντι στον άλλον) και με τέσσερις παίκτες ( τετράδα, δύο απέναντι σε δύο). Τόσο η δυάδα αλλά όσο και η τετράδα θεωρούνται ομάδες, δηλαδή οι παίκτες δεν είναι αντίπαλοι, αλλά όλοι παίζουν για την ομάδα που ανήκουν.

Ο ανταγωνισμός γίνεται μεταξύ των ομάδων, μέσω της βαθμολογίας κατά την διάρκεια των παιχνιδιών. Το παιχνίδι διαρκεί ορισμένο χρονικό διάστημα (10 λεπτά για τις δυάδες και 20 λεπτά για τις τετράδες).

Η δε βαθμολογία προκύπτει με την καταχώρηση θετικών και αρνητικών πόντων. Οι θετικοί πόντοι κερδίζονται με βάση τα δυνατά κτυπήματα πάνω από μία ορισμένη ταχύτητα ( πχ 60 km/h ταχύτητα βάσης), η οποία καθορίζεται εξ’ αρχής. Οι αρνητικοί πόντοι καταγράφονται  όταν σταματήσει η συνεχής ανταλλαγή κτυπημάτων, από αδυναμία της ομάδας (άστοχη επιθετική ή αμυντική ενέργεια). Οι αρνητικοί πόντοι αφαιρούνται από τους θετικούς και με αυτόν τον τρόπο προκύπτει το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα.

Με ένα μαθηματικό τύπο, που έχει επίσης εισαχθεί στην βαθμολόγηση, ενθαρρύνονται  οι ομάδες να παίζουν όσο γίνεται δυνατότερα, γιατί με αυτόν τον τρόπο συλλέγουν περισσότερους πόντους, ενώ παράλληλα μεγαλώνει και το θέαμα.

Διατηρήθηκε ο παραδοσιακός χαρακτήρας του παιχνιδιού της ξυλορακέτας έτσι όπως ξεκίνησε να παίζεται κάποτε και δημιουργήθηκε κανονισμός ς που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του αθλήματος.

  1. Το ΒeachRacket, είναι ίσως το μοναδικό άθλημα, που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την βαθμολόγηση του, κάτι που φέρνει την αντικειμενικότητα της αξιολόγησης στον υπερθετικό βαθμό.
  1. Είναι ένα παιχνίδι που με δύο (2) ρακέτες και ένα μπαλάκι, όπου μπορείς να ασκηθείς, να αγωνισθείς αλλά και να διασκεδάσεις με τον καλύτερο τρόπο.

Το μήνυμα που προκύπτει προς κάθε κατεύθυνση και αφορά τα Μ.Μ.Ε. ότι σε αυτήν την γωνιά του κόσμου, σε αυτήν την τόσο σκληρά δοκιμαζόμενη χώρα, την Ελλάδα μας με ένα ήλιο που λάμπει 300 ημέρες τον χρόνο, με μία ακτογραμμή 15.000 χιλιομέτρων, με όμορφες παραλίες και αμμουδιές, γεννήθηκε ένα συναρπαστικό άθλημα.

Το BeachRacket είναι ένα νέο άθλημα που πέρα από την συμβολή του στον αθλητισμό, στα πλαίσια του «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ», είναι σε θέση να προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο την χώρα μας, τις ομορφιές της και τους ανθρώπους της.

Η ραγδαία ανάπτυξη του αθλήματος σε όλη την χώρα την τελευταία πενταετία, η βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων με τη αρωγή της τοπικής Αυτοδιοίκησης, η συσπείρωση πολλών παραγόντων γύρω από τους αθλητές, αναβαθμίζουν το άθλημα συνεχώς.

Η επιτυχία της ανάπτυξης του αθλήματος, ουσιαστικά, ανατίθεται στην ανιδιοτελή, αγόγγυστη και καθημερινή εθελοντική προσφορά των παραγόντων και  των αθλητών μας.

Πιστεύουμε ακράδαντα, πως η προετοιμασία και επιτυχία αυτής της κορυφαίας προσπάθειας για την ανάπτυξη του αθλήματος, ενδιαφέρει όλους μας.

 

Σήμερα:

Το δευτεροβάθμιο αθλητικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε με απόφαση της Συστατικής Συνελεύσεως των ενδιαφερομένων σωματείων – ιδρυτικών μελών της ένωσης που συγκλήθηκε για το σκοπό αυτό και υπογράφεται από έκαστο αυτών δια του αντιπροσώπου του, στην Τρίπολη στις 07-12-2014.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του καταστατικού της Ένωσης, σκοπός είναι  η καλλιέργεια, η οργάνωση, η διάδοση και η ανάπτυξη του υπό καλλιέργεια αθλήματος της  Αντισφαίρισης Ξυλορακέτας – Beach Racket. Η Ένωση ειδικότερα ως σκοπό μεταξύ άλλων έχει την:

  • Εφαρμογή του Καταστατικού της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (Ε,Φ.Ο.Α,).
  • Υλοποίηση της πολιτικής της Ομοσπονδίας.
  • Υποστηρίζει την εκτέλεση του αγωνιστικού προγράμματος της ΕΦΟΑ.
  • Εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και στην Εθνική Επιτροπή Διοίκησης, κάθε θέμα προς επίλυση που αφορά στους συλλόγους – μέλη της.
  • Διοργάνωση μετά από έγκριση της Ομοσπονδίας τις κάθε είδους αθλητικές δραστηριότητες ή εκδηλώσεις της Ένωσης.
  • Δημιουργία σχολών ανάπτυξης του αθλήματος.
  • Δημιουργία σεμιναρίων Προπονητών και Διαιτησίας.

Όλα τα παραπάνω στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού της ΕΦΟΑ.

Σήμερα στην Ένωση έχουν ενταχθεί δέκα επτά (17) σωματεία από όλη την χώρα δυναμικότητα 90 περίπου αθλητών που λαμβάνουν μέρους στις διοργανώσεις και άλλους 200 περίπου που δραστηριοποιούνται καθημερινά, τα οποία έχουν ως γενική οδηγία από την προσωρινή Διοίκηση, την άμεση ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών για την ένταξή τους στην Γ.Γ.Α. και την πλήρη εναρμόνισή τους με τις διατάξεις του Ν.2795/99, ενώ η λειτουργία της σύμφωνα με το άρθρο 7 του καταστατικού της εποπτεύονται από την Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (Ε.Φ.Ο.Α.).

Κώστας Γιακουμής